X

Χταπόδι κρασάτο

Υλικά

Yλικά

1 χταπόδι 1,5 -2 κ.

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

4 σκελίδες σκόρδο

400 ml κόκκινο κρασί

2 ξερά φύλλα δάφνης

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους

6 –7 κόκκοι μπαχάρι

½ κ.γ. κανέλα

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτές (αν θέλουμε)

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε στα δύο καθέτως τα σκόρδα αφαιρώντας την πράσινη ουρίτσα.

Kαθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει τελείως.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το υγρό και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε 3 –4 κομματάκια, ανάλογα με το μέγεθος.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν μαρμελάδα.

Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, την κανέλα, τα σκόρδα και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μερικά δευτερόλεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού που έχουμε κρατήσει και αν χρησιμοποιούμε τον πελτέ, τον προσθέτουμε και αυτόν διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.

Σιγοβράζουμε μισή ώρα με σκεπασμένο το τηγάνι, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φέτες λεμόνι.

Α.Τ.

Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε στα δύο καθέτως τα σκόρδα αφαιρώντας την πράσινη ουρίτσα. Kαθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει τελείως. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το υγρό και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε 3 –4 κομματάκια, ανάλογα με το μέγεθος. Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν μαρμελάδα. Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, την κανέλα, τα σκόρδα και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μερικά δευτερόλεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού που έχουμε κρατήσει και αν χρησιμοποιούμε τον πελτέ, τον προσθέτουμε και αυτόν διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε μισή ώρα με σκεπασμένο το τηγάνι, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φέτες λεμόνι.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.