Υλικά
Yλικά
1 χταπόδι 1,5 -2 κ.
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
4 σκελίδες σκόρδο
400 ml κόκκινο κρασί
2 ξερά φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
6 –7 κόκκοι μπαχάρι
½ κ.γ. κανέλα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτές (αν θέλουμε)
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε στα δύο καθέτως τα σκόρδα αφαιρώντας την πράσινη ουρίτσα.
Kαθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το υγρό και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε 3 –4 κομματάκια, ανάλογα με το μέγεθος.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν μαρμελάδα.
Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, την κανέλα, τα σκόρδα και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μερικά δευτερόλεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού που έχουμε κρατήσει και αν χρησιμοποιούμε τον πελτέ, τον προσθέτουμε και αυτόν διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε μισή ώρα με σκεπασμένο το τηγάνι, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φέτες λεμόνι.
Α.Τ.