Υλικά
Υλικά
1 μεγάλο αφράτο λάχανο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
1 φλ. λουΐζα φρέσκια ψιλοκομμένη
1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
½ φλ. μαύρες σταφίδες
1 φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα
¾ φλ. κουκουνάρι
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα αβγολέμονο
4 αβγά
2 κ.σ. κορν φλάουρ
¾ φλ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Αφαιρούμε με μαχαίρι το σκληρό κέντρο του λάχανου, το βάζουμε σε κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό και βράζουμε 30 λεπτά.
Βγάζουμε στραγγιστά το λάχανο από την κατσαρόλα σε ταψί, ξεχωρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα.
Κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος των φύλλων και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μαϊντανό, άνηθο, λουΐζα, ρίγανη, δυόσμο, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και να σφίξει.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση κάθε φύλλου και τα αραδιάζουμε κυκλικά στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε και δεύτερη στρώση επάνω από την άλλη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι, το χυμό λεμονιού και 4 -5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Το υγρό πρέπει να φθάσει μέχρι την επιφάνεια οπότε αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ντολμαδάκια για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τους ντολμάδες προσεκτικά σε βαθουλή πιατέλα, στραγγίζουμε το υγρό τους και το βάζουμε να βράσει. Φτιάχνουμε το αβγολέμονο.
Σε βαθύ μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο νερό, ρίχνουμε τα αβγά και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη μέχρι με ενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε λίγο -λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά –σιγά μισή κουτάλα της σούπας από το καυτό υγρό (χρειαζόμαστε 2 φλιτζάνια, οπότε αν μας λείπει υγρό ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα).
Ξαναγυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό, ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, διορθώνουμε το αλάτι και το λεμόνι (αν είναι πολύ πηχτή ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα) και περιχύνουμε τους ντολμάδες.
Α.Τ.