Υλικά
Υλικά
1 κ. παστό μπακαλιάρο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ξερή μαντζουράνα ή 2 κ.σ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας
1 φλ. ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. ρύζι νυχάκι
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
Μια έτοιμη συσκευασία χωριάτικου φύλλου
Αν θέλουμε να φτιάξουμε φύλλο μόνοι μας:
400 γρ αλεύρι + αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
½ φλ. ελαιόλαδο + 3 -4 κ.σ. για το άλειμμα του ταψιού και το ράντισμα της πίτας
½ φλ. ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. χλιαρό νερό +όσο χρειαστεί ακόμα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη επάνω σε μια σχάρα και τον καλύπτουμε με νερό γύρω στους 10 πόντους πάνω από την επιφάνειά του.
Τον βάζουμε στο ψυγείο και αλλάζουμε νερό 3 φορές τη μέρα το πρώτο 24 ωρο και 2 φορές τη μέρας τα δύο επόμενα 24ωρα. Βγάζουμε τα κόκκαλα και τις πέτσες και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Για να φτιάξουμε φύλλο: κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
κάνουμε μια γούβα στη μέση.
Ανακατεύουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε μέσα.
Ρίχνουμε και λίγο νερό, ανακατεύουμε να υγρανθεί το αλεύρι και ρίχνουμε λίγο –λίγο το υπόλοιπο νερό, ζυμώνοντας συνέχεια μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε πολύ προσεκτικά λίγο νερό ακόμα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ώρα σκεπασμένη με πετσέτα στο ψυγείο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βράζουμε το μπακαλιάρο για 5 λεπτά, τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκκαλα και τις πέτσες.
Τον χωρίζουμε με το χέρι σε μικρά κομματάκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό τη μαντζουράνα (αν χρησιμοποιούμε ξερή –αλλιώς τη βάζουμε στο τέλος).
Μαγειρεύουμε 8 -10 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι και 2 φλ.
ζεστό νερό.
μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, αλάτι, το μαϊντανό, τη φρέσκια μαντζουράνα αν χρησιμοποιούμε και φρεσκτοτριμμένο πιπέρι.
ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί μήκους 35 Χ 25εκ.
Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο στρώνουμε το ένα φύλλο στη βάση του ταψιού ρίχνουμε τη γέμιση, την ισιώνουμε, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, τη χαράζουμε, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα, προσέχοντας να μην αρπάξει (την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αν είναι ανάγκη).
Αν φτιάχνουμε δικό μας φύλλο, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες, τη μια πιο μικρή και την άλλη πιο μεγάλη.
Ανοίγουμε πρώτα σε φύλλο τη μεγάλη μπάλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνουμε στο ταψί (να κρέμεται έξω από τα χείλη του).
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και τη σκεπάζουμε.
Φέρνουμε ότι περισσεύει έξω από το ταψί προς τα μέσα και τα γυρίζουμε φτιάχνοντας έναν «κόθρο», δηλαδή κάτι σαν κορδόνι, ώστε να κλειστεί καλά μέσα η γέμιση.
Χαράζουμε και ψήνουμε, όπως περιγράφουμε και παραπάνω.
Α.Τ.