Υλικά
Υλικά
1 κιλό γαρίδες μεσαίες ή μεγάλες
2 κ.σ. βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. σάλτσα τσίλι
½ φλ. ψιλοκομμένη και ξεσποριασμένη ντομάτα
3 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1/3 φλ. μπίρα
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.γ. καρύκευμα creole*
2 κ.σ. βούτυρο από το ψυγείο σε κομματάκια
To πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Βγάζουμε τη μαύρη φλέβα με βελόνα.
Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο να στραγγίσουν καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε περίπου 30 δευτερόλεπτα, προσθέτουμε τη σάλτσα τσίλι, τη σάλτσα Worcestershire, τη μπίρα, τον χυμό λεμονιού, τα καρυκεύματα Creole και το πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ελαφρά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε γύρω στα 2-5 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρουμε με ψημένο ψωμί.
*Αν δεν βρούμε στην αγορά το καρύκευμα creole που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στα πιάτα της κουζίνας της Λουιζιάνα, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας με την παρακάτω συνταγή:1/3 φλ.
πάπρικα + 3 κ.σ ξερή ρίγανη + 3 κ.σ τριμμένο μαύρο πιπέρι + 2 κ.σ ξερός βασιλικός + 2 κ.σ αλάτι + 1 κ.σ πιπέρι καγιέν + 1 κ.σ αφυδατωμένο κρεμμύδι +4 κ.γ.
ξερό θυμάρι + 4 κ.γ.
αφυδατωμένο σκόρδο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και τρεις μήνες.
Α.Τ.