X

Τσάτνεϋ ντομάτας

Υλικά

Υλικά

1 κ. σφιχτές όχι πολύ ώριμες ντομάτες  

1 ½ φλ. μηλόξυδο 

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

1 ξύλο κανέλλας 

2 κ.γ. αλάτι

1 φλ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. μελάσα

1 κ.σ. τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά ξεσποριασμένη και χωρίς τις μεμβράνες

4 κ.σ. σπορέλαιο

2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου

14 γαρύφαλλα

2 κ.σ. σιναπόσπορος μαύρος

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε βουτώντας τις σε καυτό νερό 2 -3 δευτερόλεπτα και τις κόβουμε σε κύβους πλευράς 1 εκ..

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ρίζα τζίντζερ. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, την ζάχαρη, το μηλόξυδο, τη μελάσα, το τζίντζερ, το ξύλο κανέλας και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε.

Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τους σπόρους του κόλιανδρου, τα γαρίφαλα και τον σιναπόσπορο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, για λίγα λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Τα αλέθουμε σε ένα μύλο πιπεριού ή τα κοπανίζουμε σε γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη ή τα προσθέτουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα με τις ντομάτες.

Σιγομαγειρεύουμε το μείγμα για μισή ώρα ή μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και να έχουμε ένα πηχτό μείγμα. Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.

Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.

Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα ταπώματα- με κρύο νερό.

Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.

Στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.

Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά, ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.

Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.

Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.

Α.Τ.

Επίσης...

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.