Υλικά
Υλικά
1.5 κ. αχλάδια
400 γρ. ξερά σύκα
400 γρ. μήλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 1½ φλ.)
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
1 κ.σ. σπόροι καρδάμωμο
1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Ξύσμα και χυμός από 2 μέτρια πορτοκάλια και 1 λεμόνι
2 φλ. καστανή ζάχαρη
1 ¾ φλ. μηλόξυδο
1 φλ. φουντούκια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι τους και τα χοντροκόβουμε.
Τα βάζουμε σε μπολ με το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού να μουσκέψουν. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τα αχλάδια και τα μήλα.
Τα κόβουμε σε κύβους πλευράς 1,5 εκ., τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
Αφαιρούμε από τους σπόρους του καρδάμωμου το εξωτερικό αχυρώδες περίβλημα και τους σπάμε με γουδί.
Σοτάρουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνουν τραγανά, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φουντούκια σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε χωρίς το τάπωμα ανακατεύοντας που και που μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να έχουμε ένα πηχτό μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.
Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.
Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα ταπώματα- με κρύο νερό.
Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.
Στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.
Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.
Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.
Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.
Α.Τ.