Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
1 1/2 κιλό μύδια
1 1/2 ποτήρι του νερού κρασί (450 γρ.)
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλη κόκκινη γλυκιά πιπεριά
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι
3 γεμάτες κ. σούπας αλεύρι
450 γρ. νερό (2 φλιτζάνια)
3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος 35%
1 φακελάκι (0,25 γρ.) σαφράν (ζαφορά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1.
Καθαρίστε καλά τα μύδια εξωτερικά τρίβοντάς τα με ένα σφουγγαράκι.
Στη συνέχεια τραβήξτε και βγάλτε τα γένια που προεξέχουν.
Πετάξτε όσα μύδια δεν είναι καλά κλεισμένα.2.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε 5 κουταλιές της σούπας κρασί και, μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα μύδια.
Αφήστε τα να βράσουν σκεπασμένα για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Βγάλτε τα και πετάξτε όσα δεν έχουν ανοίξει.
Αφήστε τον ζωμό να ηρεμήσει για 10 λεπτά και μετά μεταγ- γίστε τον με μια κουτάλα, προσέχοντας να μείνει στον πάτο της κατσαρόλας η άμμος που μπο- ρεί να έχουν βγάλει τα μύδια.
Βγάλτε τα μύδια μέσα από τα κελύφη τους, αλλά φυλάξτε και μερικά ολόκληρα μύδια για το σερβίρισμα.3.
Κόψτε σε μικρά κομμάτια (ροδέλες) το άσπρο τμήμα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέ- χεια τεμαχίστε την πιπεριά σε μεγάλες λωρίδες, ξεπλύντε τες και κόψτε τες σε στενές λωρίδες του μισού εκατοστού και μετά σε μικρά κομμάτια.4.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί και προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μετά από 1-2 λεπτά ρίξτε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη σβολιάσει, τον ζωμό από τα μύδια και το υπόλοιπο κρασί.
Αφού περάσουν 5 λεπτά, προσθέστε το νερό, καθώς και το σαφράν, το οποίο έχετε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τη σούπα σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.5.
Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τα μύδια.
Αφήστε να πάρουν μια βράση και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Δοκιμάστε σε αλάτι και διορθώστε σύμφωνα με τη γεύση σας.6.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή και βάλτε 1-2 κελύφη με μύδια σε κάθε πιάτο για διακόσμηση.
Τε- λειώστε τρίβοντας λίγο πιπέρι.
Σημ. Μια χειμωνιάτικη σούπα η οποία σερβίρεται και ως κύριο πιάτο, γιατί έχει μια αρκετά πλούσια γεύση.
Μπορείτε να την κάνετε πιο ελαφριά εάν αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με γάλα.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Β.Φραντζολά "Γεύσεις της θάλασσας", εκδόσεις Πατάκη.