Υλικά
Υλικά
1 ½ κ. μπρόκολο κομμένο σε μέτρια μπουκέτα
1 λεμόνι πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ροζ πιπέρι σπασμένο
1 κ.γ. σουσάμι
2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
½ φλ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. χυμός φρέσκου λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα ή ταψάκι φούρνου.
Αραδιάζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, βάζουμε ανάμεσα τις φέτες του λεμονιού, ρίχνουμε ½ φλ.
νερό, σκορπάμε το σπασμένο κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε ελαφρά και ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15', μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τη λαδόκολλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε έως ότου το μπρόκολο μαλακώσει, αλλά να μείνει τραγανό, άλλα 10 λεπτά.Μπορούμε να το συνοδέψουμε με σάλτσα γιαουρτιού: σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι με το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Βγάζουμε τα κομμάτια του μπρόκολου σε πιατέλα μαζί με τις φέτες λεμονιού και το σπασμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε με κουτάλι τη σάλτσα γιαούρτι –ταχίνι επάνω στα κομμάτια του μπρόκολου, γαρνίρουμε με το κουκουνάρι και σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, δίπλα σε ζαμπόν, χοιρομέρι, προσούτο ή ψητά λουκάνικα.
Α.Τ.