Υλικά
Υλικά
Χρησιμοποιούμε διάφορα άγρια μανιτάρια (π.χ. αγαρικά, μακρολεπιότες, έως 30 λακτάριους ή ύδνα). Χρειαζόμαστε ένα καλό ξίδι από κρασί, σκελίδες σκόρδου, κόκκους πιπεριού, κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμαριού, εξ. παρθένο ελαιόλαδο και ένα καλό σπορέλαιο. Γυάλινα βαζάκια.
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε ομοιόμορφα κομμάτια ή τα αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, αλάτι και ξίδι σε αναλογία 75% νερό, 15% ξίδι, 10% αλάτι και βράζουμε τα μανιτάρια, ανάλογα με το είδος, περίπου 10 λεπτά.
Βγάζουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά. Αφού έχουμε αποστειρώσει τα γυάλινα βαζάκια, τοποθετούμε μέσα τα μανιτάρια και προσθέτουμε κόκκους πιπεριού, λίγο σκόρδο και από ένα μικρό κλωναράκι φρέσκια ρίγανη η θυμάρι.
Γεμίζουμε μέχρι επάνω τα βαζάκια με ελαιόλαδο κατα 80% και 20% ηλιέλαιο (η άλλο σπορέλαιο) για να μην παγώνει στο ψυγείο.
Αφού τα σφραγίσουμε, τα βάζουμε για 2 λεπτά σε κατσαρόλα με βραστό νερό,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 μέρες.
Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Μετά το άνοιγμα, τα βάζα διατηρούνται στο ψυγείο.(H συνταγή είναι από τον Νεκτάριο Φιλιππόπουλο).