X

Κρεμμυδόπιτα

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο*

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. ξύδι

1 αβγό

1 φλ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

2 κ. κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

300 γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

¾ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη

300 ml μπύρα ξανθιά

1 κ.σ. φλ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου

4 αβγά

1 κ.σ. κοφτή κορνφλάουρ

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε 100 γρ.

αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη και κάνουμε μια γούβα στη μέση.

Χτυπάμε σε μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αβγό και το ξύδι.

Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε καθιστή κατσρόλα (πλατιά και χαμηλή) λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να πάρουν καστανό χρώμα ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνουμε με τη μπίρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να μείνουν με το βούτυρό τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το κορνφλάουρ και τα αβγά χτυπημένα, μέχρι να έχουμε ένα λείο ενιαίο μείγμα.

Ρίχνουμε στα κρεμμύδια το μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύουμε γρήγορα, προσθέτουμε το τυρί και το δεντρολίβανο, ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε ανοίγουμε το μεγαλύτερο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.αφήνοντας να κρέμεται όσο περισσεύει έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ανοίγουμε τη μικρότερη μπάλα σε φύλλο και το στρώνουμε επάνω στη γέμιση.

Γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.

Φουρνίζουμε την πίτα, ψήνουμε για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να μείνει 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χοντρό «χωριάτικο» φύλλο ή έτοιμη φύλλο κουρού.

Α.Τ.

Επίσης...

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.