Υλικά
Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι γύρω στα 800 γρ. –1 κ.
4 κ.σ. βούτυρο
6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο
4 φλ. ζωμό λαχανικών
1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Παρμεζάνα τριμμένη, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια.
Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό ίσα να το σκεπάζει μέχρι να μαλακώσει και το στραγγίζουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μέτρια καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά).
Προσθέτουμε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 –3 λεπτά, μέχρι να πήξει κάπως το σύνολο.
Προσθέτουμε τον ζωμό ζεστό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5–8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κάνουμε τη σούπα πουρέ με το ειδικό εργαλείο μέσα στην κατσαρόλα ή την περνάμε από το μπλέντερ ή τη μουλινέτα.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού και με παρμεζάνα τριμμένη, αν χρησιμοποιούμε.
Α.Τ.