Υλικά
Υλικά
2,5 κ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
1 κ.σ. ψιλοκομμένο λεμονόχορτο*
½ φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
1 κοτσάνι σέλερι σε ροδέλες
1 πιπεριά (κόκκινη, πράσινη ή κίτρινη) χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κυβάκια
1.500 κ. ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ξερό φύλλο δάφνης
5 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. μπούκοβο
2 φλ. φρέσκο κόλιανδρο
¾ φλ. φρέσκο δυόσμο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λεμονόχορτο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα, γύρω στα 2 λεπτά.
Αφαιρούμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλινο και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ελαιόλαδο ακόμα (1/3 φλ.), και όταν η σάλτσα πάρει βράση προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τις γαρίδες μαζί με τον κόλιανδρο και τον δυόσμο.
Μαγειρεύουμε για 1 –2 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και αν μας φαίνεται η σάλτσα πολύ όξινη ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε με άσπρο ρύζι.
*Αν δεν κατορθώσουμε να βρούμε λεμονόχορτο (lemon grass -στα μαγαζιά ασιατικών προϊόντων) μπορούμε να το αντικαστήσουμε με ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι για κάθε δύο κλωνάρια λέμονγκρας ή με λουΐζα ψιλοκομμένη (3 –4 κ.σ) ή με τρυφερά φύλλα λεμονιάς πολύ καλά πλυμένα και πολύ –πολύ ψιλοκομμένα (2 -3 μέτρια φύλλα).
Σημ.
φαγητό από την κουζίνα της Ν.
Ορλεάνης,
Α.Τ.