X

Kartoffelbrot (πατατόψωμο)

Υλικά

Υλικά

500 γρ. πατάτες

1 ¼ φλ. αλεύρι σίκαλης

1 φλ. αλεύρι spelt ή αλεύρι ολικής αλέσεως

2 1/3 αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξερή μαγιά

1 ½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. σπόροι caraway (κιούμελ, αγριοκύμινο)

½ κ.γ. σπόροι γλυκάνισου

½ κ.γ. σπόροι μάραθου

1 1/3  φλ. νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε μεγάλη λεκάνη.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ ¾ φλ.

αλεύρι μαζί με τη μαγιά και ½ φλ.

ζεστό νερό.

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 40 λεπτά να φουσκώσει.

Ρίχνουμε το αλάτι και τις πατάτες στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο νερό χλιαρό.

Ζυμώνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη –αν είναι πολύ υγρή, αλευρώνουμε τα χέρια μας για να την ζυμώσουμε.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 –2 ώρες μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο.

Βάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε τραβώντας και διπλώνοντάς την για 2 –3 λεπτά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 4 λεπτά και ξαναζυμώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 4 φορές.

Φτιάχνουμε 2 καρβέλια στρογγυλά ή σε σχήμα φρατζόλας, μεταφέρουμε σε ταψί ή ταψιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 20 λεπτά σε ζεστό μέρος και μακριά από τα ρεύματα, για να φουσκώσουν Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 –200ο C για 30 λεπτά.

Περισσότερο απλώνουν παρά φουσκώνουν κατά το ψήσιμο.

*Από την κουζίνα της Γερμανίας.

Α.Τ.

Επίσης...

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.