Υλικά
Υλικά
1 κ. μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένος και κομμένες σε κυβάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
5 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
½ φλ. ελαιόλαδο
5 κόκκοι άκοπο πιπέρι, 1 μικρό ξερό φύλλο δάφνης
Αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα: μείγμα από το ξύσμα 1 λεμονιού, 2 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο από την πέτσα και τον κόβουμε σε μικρές μερίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο και το σκόρδο.
Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε 500 ml καυτό νερό και τις πατάτες.
Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο, 1 πρέζα αλάτι και τη δάφνη, βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και αφήνουμε το φαγητό να μείνει για 5 λεπτά.
Αν θέλουμε, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το ψάρι και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ πριν τη σερβίρουμε.
Αλλιώς, σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα μαζί με το ψάρι και πασπαλίζουμε με το μείγμα ξύσμα λεμονιού -μαϊντανός- σκόρδο.
Α.Τ.