Υλικά
Υλικά
1 ολόκληρος κόκορας γύρω στα 2,5-3 κ.
Για τη μαρινάδα
Χυμός από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
2 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. πιπέρι χοντροκοπανισμένο
5 -6 σκελίδες σκόρδο
2 -3 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
2 δαφνόφυλλα
1 φλ. ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα
1 κ. κάστανα ψημένα
500 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 φλ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα
500 γρ. καρότα σε χοντρές ροδέλες βρασμένα για 5 λεπτά και στραγγισμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί
Φύλλα λεμονιάς ή νερατζιάς ή ανάμικτα, καλά πλυμένα και στεγνωμένα
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τον κόκκορα.
Βάζουμε σε βαθιά λεκάνη τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
Τοποθετούμε τον κόκκορα στη λεκάνη φροντίζοντας να τον καλύπτει η μαρινάδα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, γυρίζοντάς τον 1-2 φορές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Στρώνουμε ένα βαθύ ταψί που να χωράει τον κόκκορα και τις γαρνιτούρες με δύο φύλλα διπλής λαδόκολλας που τα τοποθετούμε σταυρωτά, έτσι που να περισσεύουν έξω από το ταψί και τα αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε τον πάτο με τα φύλλα της νερατζιάς και της λεμονιάς.
Αλατοπιπερώνουμε καλά τον κόκκορα μέσα-έξω και τον τοποθετούμε στο ταψί.
Περνάμε τη μαρινάδα από σίτα (σουρωτήρι) και τον περιχύνουμε.
Φέρνουμε τη λαδόκολλα επάνω στον κόκκορα και φτιάχνουμε πακέτο.
Ψήνουμε 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και ψήνουμε άλλη 1 ½ ώρα.
Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και τακτοποιούμε γύρω από τον κόκκορα τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα καρότα και τα αμύγδαλα.
Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 30 λεπτά.
Ξεσπεπάζουμε και ψήνουμε 15 λεπτά στους 180ο C να ροδίσει καλά η πέτσα του κόκκορα.
Μεταφέρουμε το πουλερικό σε πιατέλα με τα λαχανικά, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα τριγύρω.
Σουρώνουμε τη σάλτσα.
Αν είναι πολύ όξινη τη διορθώνουμε με λίγο μέλι και αν είναι λίγη συμπληρώνουμε με λίγο λευκό κρασί και τη βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
Κόβουμε τον κόκκορα σε μερίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Καλύπτουμε καλά με λαδόκολλα και Αραδιάζουμε στο ταψί τα κομμάτια του κόκορα με την πέτσα προς τα πάνω και τα αλείφουμε με το βούτυρο.
Βάζουμε δίπλα τα λαχανικά.
Βάζουμε σε μπολ το σκόρδο, την τριμμένη φρυγανιά, τη τριμμένη παρμεζάνα, τον ξερό δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε γενναία τα κομμάτια του κόκορα με το μείγμα να καλυφθούν τελείως.
Πασπαλίζουμε και τα λαχανικά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το φαγητό να κάνει κρούστα και σερβίρουμε αμέσως.
A.T.Updated: 21/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/12/17