Υλικά
Υλικά
2 μάτσα σέσκουλα με μεγάλα φύλλα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι
1 φλ. άνηθο
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φλ. δυνατός ζωμός λαχανικών
1 κ.σ. ροζ πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανός
½ ματσάκι άνηθος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ματσάκια του μαϊντανού και το άνηθου και τα στρώνουμε στη βάση μιας μεγάλης “καθιστής” κατσαρόλας (πλατιά και χαμηλή).
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Ζεματάμε τα φύλλα για 2 λεπτά σε βραστό νερό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε πετσέτα.
Στρώνουμε τα κοτσάνια μαζί με τον μαϊντανό και τον άνηθο στη βάση της κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι και το κύμινο και ανακατεύουμε να αλειφτεί καλά το ρύζι με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 -6 λεπτά να απορροφηθεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση και τα αραδιάζουμε σφιχτά σε κύκλο, στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε δεύτερη στρώση επάνω από την άλλη.
Ανακατεύουμε τον ζωμό των λαχανικών με ½ φλ.
ελαιόλαδο και 1 κ.γ αλάτι και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα.
Το υγρό πρέπει να φθάνει ίσα με την επιφάνεια, οπότε, αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Σκορπίζουμε επάνω στους ντολμάδες το ροζ πιπέρι και σκεπάζουμε από πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο.
Μόλιςς πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35 λεπτά περίπου.
Ταιριάζουν με γιαούρτι ή σμετάνα (ρώσικη ξινή κρέμα) ή απλώς με λεμόνι.A.T.Updated: 31/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 26/03/19