Υλικά
5 ντομάτες Υλικά
5 πιπεριές
5 μεγάλα κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 καρότα τριμμένα
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
20 κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό κουταλάκι.
Κρατάμε σε μπολ τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις βάζουμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε.
Κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεκτικά από τους σπόρους και τις μεμβράνες.
Τις αφήνουμε στην άκρη.
Αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα κολοκυθάκια και κρατάμε στην άκρη τη σάρκα τους.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της ντομάτας αφαιρώντας τα σκληρά λευκά μέρη αν υπάρχουν.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια κρατώντας ολόκληρα 10 κομματάκια των 2 πόντων.
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το καρότο και το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί το ρύζι με ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το ψιλοκομμένο κολοκύθι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν κάπως τα υγρά, γύρω στα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον μάραθο και τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Γυρίζουμε τις ντομάτες όρθιες, βάζουμε στο ταψί και τις πιπεριές και τις γεμίζουμε κατά τα 2/3, ώστε να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει και τοποθετούμε τα καπάκια τους.
Γεμίζουμε και τα κολοκυθάκια κατά τα 2/3 με ένα κουταλάκι, σπρώχνοντας ελαφρά τη γέμιση με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας -ή κάτι παρόμοιο- και κλείνουμε τις άκρες με τα ολόκληρα κομματάκια από τη σάρκα τους που έχουμε κρατήσει. Διαλύουμε σε 1 φλ.
νερό τον πελτέ, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.γ.
αλάτι.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να μείνουν 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Α.Τ.