Υλικά
Υλικά (Για 1 μερίδα)
1 πλοκάμι χταπόδι περίπου 250 γρ.
100 ml λευκό ξηρό κρασί
300 ml νερό
1 φύλλο δάφνης
5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
100 γρ. κινόα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ντομάτα κομμένη σε κύβους
50 γρ. μασκαρπόνε
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το χταπόδι με το νερό, το κρασί, τη δάφνη και το πιπέρι.
Αποσύρουμε από την εστία μόλις μαλακώσει, το στραγγίζουμε και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό.
Βάζουμε την κινόα σε βραστό νερό, την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, σουρώνουμε και παγώνουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο από το χταπόδι και την κινόα.
Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και προσθέτουμε 5 κ.σ ζωμό από το χταπόδι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το μασκαρπόνε και 1 κουταλιά καρέ ντομάτας.
Το δουλεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το “κινότο” σε ένα πιάτο, προσθέτοντας από πάνω το υπόλοιπο χταπόδι, το οποίο έχουμε σοτάρει σε λίγο βούτυρο και τη μια κουταλιά από το καρέ ντομάτας.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Grada Nuevo" στη Θεσσαλονίκη.