Υλικά
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για τη σουπιά
1 κ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
(κρατάμε το μελάνι τους)
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
1 ξύλο κανέλας
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας.
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.σ. μελάνι σουπιάς
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα: φρέσκα φύλλα από νεαρό σπανάκι και τριμμένη φέτα
500 ml ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις σουπιές: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε πρώτα τις σουπιές ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουνε δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, τις ντομάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με 1 ποτήρι καυτό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .Ετοιμάζουμε το ριζότο: σε χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά 500 ml καυτό νερό ανακατεύοντας μέχρι να το πιει όλο και να είναι σχεδόν έτοιμο.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το ριζότο στην κατσαρόλα με τις σουπιές.
Προσθέτουμε 150 -200 ml καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι, τον άνηθο, το βούτυρο και την παρμεζάνα και στο τέλος το μελάνι σουπιάς (διαλυμένο καλά σε λίγο νερό και στραγγισμένο σε λεπτό σουρωτήρι).
Ανακατεύουμε το ριζότο δυνατά για να δέσει και σερβίρουμε γαρνίροντας με το σπανάκι και τη φέτα.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μασσαλία" στη Θεσσαλονίκη.