Υλικά
Υλικά
700 γρ. μεγάλο γαύροι
3 λεμόνια λεπτόφλουδα
1 φλ. μάραθο πολύ ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
20 φρέσκα φύλλα δάφνης
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Λεπτά μεγάλα ξύλινα σουβλάκια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα σουβλάκια να μουσκεύουν σε νερό.
Φιλετάρουμε τους γαύρους, τους πλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλο, απλωτό σουρωτήρι.
Τους αλατίζουμε πολύ καλά και τους αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λεμόνια.
Τα κόβουμε σε μέτριες φέτες και ζεματίζουμε τις φέτες σε βραστό νερό για 2 λεπτά.
Τις βγάζουμε στραγγιστά με τρυπητή κουτάλα, τις μεταφέρουμε σε μπολ με πάγο, τις αφήνουμε για 10 λεπτά, τις βγάζουμε από τον πάγο και τις απλώνουμε σε στεγνή, βαμβακερή πετσέτα να στεγνώσουν.
Μεταφέρουμε τους γαύρους από το σουρωτήρι σε μεγάλη βαθουλή πιατέλα.
Τους πασπαλίζουμε με τον μάραθο, το σκόρδο, τη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ενώνουμε δυο-δυο τα φιλέτα και τα πιέζουμε να κολλήσουν.
“Κουλουριάζουμε” έναν-έναν τους ενωμένους γαύρους και τους περνάμε στα σουβλάκια βάζοντας ανάμεσα φέτες λεμόνι και δαφνόφυλλα (πρέπει να ξεκινήσουμε και να τελειώσουμε με ένα δαφνόφυλλο).
Ψήνουμε στα κάρβουνα 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αν δεν έχουμε κάρβουνρα, ντύνουμε μια σχάρα με λαδόκολλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και κάνουμε πολλές μαχαιριές με κοφτερό μαχαίρι.
Ανάβουμε το γκριλ στους 180oC βάζουμε από κάτω τη σχάρα και κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ένα ταψί με λίγο νερό.
Ψήνουμε για 2 -3 λεπτά από κάθε μεριά και σερβίρουμε αμέσως.A.T.