Υλικά
Υλικά
1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 7-8 ώρες
400-500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 δαφνόφυλλα
1,5 lt χλιαρό νερό
200 ml εξ. παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
Για να σφραγίσουμε τη γάστρα ή τη σκεπασταριά φτιάχνουμε μια ζύμη με αλεύρι και νερό σε αναλογία 2:1 (π.χ. 200 γρ. αλεύρι, 100ml νερό)
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 7-8 ώρες.
Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με λίγη σόδα (1 κ.σ 1κ.
ρεβίθια) και αφήνουμε να σταθούν για μισή ώρα.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε για να φύγουν οι πολλές φλούδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε πήλινη γάστρα (ή στη σκεπασταριά, το ειδικό πήλινο σκεύος) και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν καλά τα ρεβίθια και να περισσεύει από πάνω γύρω στα 3-4 εκατοστά.
Κλείνουμε με το σκέπασμα και, αν θέλουμε, σφραγίζουμε με ζυμάρι γύρω-γύρω το άνοιγμα, ώστε να μην ξεφεύγει ο ατμός, κάτι που θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα και μελωμένα (πιέζουμε τη ζύμη γύρω από το καπάκι του σκεύους).
Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο, αρχικά στους 200 °C για 20' περίπου και κατόπιν στους 150 °C και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για 5-6 ώρες.
Σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο λεμόνι.