X

Caponata

Υλικά

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες μωβ μακρόστενες

2 πράσινες πιπεριές σε φέτες

600 γρ. σέλινο (χωρίς τα φύλλα του)

500 γρ. ώριμες ντομάτες

200 γρ. μαύρες ελιές (αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις κόβουμε στα δύο)

2 μεγάλα κρεμμύδια

100 γρ. κάππαρη σε άλμη

50 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. ζάχαρη

1/2 φλ.τσ. φύλλα φρέσκου βασιλικού

100 ml ξύδι από λευκό κρασί

3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι χοντρό και ψιλό

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια πλευράς 1,5 εκ..

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα ανακατεύουμε καλά με χοντρό αλάτι.

Τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε να φύγει το αλάτι και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Πλένουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 1'.

Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε σε κομματάκια και αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε ζαράκια.

Πλένουμε τα κλαδιά του σέλινου και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει 2'-3'.

Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια 1 εκ..

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και μαραίνουμε το σέλινο 4'-5'.

Το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μερικά λεπτά.

Ξεπλένουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο κρεμμύδι μαζί με το κουκουνάρι και τις ελιές.

Τα σοτάρουμε όλα μαζί 5'-6' ακόμη.

Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε με τα υπόλοιπα σε δυνατή φωτιά περίπου 15', ανακατεύοντας συχνά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και όταν ροδίσουν και μαλακώσουν προσθέτουμε το σέλινο και τη σάλτσα της ντομάτας.

Προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το ξύδι.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.

Αφήνουμε την καπονάτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε με χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού.

Συνοδεύει μπρουσκέτες, γίνεται σάλτσα για ζυμαρικά, μπαίνει σαν γαρνιτούρα σε ψητό κοτόπουλο, πιλάφι ή άλλα φαγητά.

Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.