Υλικά
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες μωβ μακρόστενες
2 πράσινες πιπεριές σε φέτες
600 γρ. σέλινο (χωρίς τα φύλλα του)
500 γρ. ώριμες ντομάτες
200 γρ. μαύρες ελιές (αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις κόβουμε στα δύο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
100 γρ. κάππαρη σε άλμη
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
100 ml ξύδι από λευκό κρασί
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό και ψιλό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια πλευράς 1,5 εκ..
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα ανακατεύουμε καλά με χοντρό αλάτι.
Τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε να φύγει το αλάτι και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 1'.
Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, τις κόβουμε σε κομματάκια και αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε ζαράκια.
Πλένουμε τα κλαδιά του σέλινου και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει 2'-3'.
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια 1 εκ..
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και μαραίνουμε το σέλινο 4'-5'.
Το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μερικά λεπτά.
Ξεπλένουμε την κάππαρη και την προσθέτουμε στο κρεμμύδι μαζί με το κουκουνάρι και τις ελιές.
Τα σοτάρουμε όλα μαζί 5'-6' ακόμη.
Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε με τα υπόλοιπα σε δυνατή φωτιά περίπου 15', ανακατεύοντας συχνά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και όταν ροδίσουν και μαλακώσουν προσθέτουμε το σέλινο και τη σάλτσα της ντομάτας.
Προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το ξύδι.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Αφήνουμε την καπονάτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε με χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού.
Συνοδεύει μπρουσκέτες, γίνεται σάλτσα για ζυμαρικά, μπαίνει σαν γαρνιτούρα σε ψητό κοτόπουλο, πιλάφι ή άλλα φαγητά.
Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.