Υλικά
Yλικά για 5 άτομα
750 γρ. γαρίδες μέτριες ή μεγάλες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
4 πράσινες πιπεριές σε κυβάκια
1 φλ.τσ. ψιλοκομμένο σέλερι
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
500 γρ. τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια στον χυμό τους
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. πιπέρι Καγιέν
1 κ.γ. chili sauce
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι από μύλο
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τα κελύφη τους, που τα βάζουμε να βράσουν για 15’ σε 3 φλ.τσ.
νερό, με λίγο αλάτι κι ένα μικρό κρεμμύδι.
Στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό που έμεινε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε να πάρει ξανθό χρώμα (φτιάχνουμε ένα roux), προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδια, σέλερι, πιπεριές) και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τα σκόρδα, τη δάφνη, το καγιέν, την chili sauce και τον ζωμό από τα κελύφη, ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει μια πυκνόρευστη σάλτσα, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο νερό.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ενδεχομένως προσθέτουμε πιπέρι καγιέν, ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό.
Προσθέτουμε τότε τις γαρίδες, οι οποίες δεν πρέπει να ψηθούν στη σάλτσα περισσότερο από 7’-10’.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Παράλληλα, έχουμε βράσει το ρύζι μας λευκό, με λίγο βούτυρο, ώστε να συνοδέψουμε το φαγητό.