Υλικά
Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
3/4 κ. ζωντανές αχιβάδες (vongole)
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
μισή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
3/4 φλ.τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις αχιβάδες σε πολλά νερά, τις στραγγίζουμε και πετάμε όσες τυχόν έμειναν ανοιχτές.Τις βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένες να αχνιστούν 3’-4’ μέχρι να ανοίξουν (προσοχή, μόλις ανοίξουν τις αποσύρουμε αμέσως για να μην σκληρύνουν).
Σουρώνουμε τον ζωμό τους και τον κρατάμε χωριστά.
Βάζουμε άφθονο νερό να βράσει για τα σπαγγέτι (προσθέτουμε το αλάτι όταν αρχίσει να βράζει).
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά σκληρά ακόμα και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα με τον ζωμό από τις αχιβάδες.
Αφήνουμε ανακατεύοντας μέχρι να τον απορροφήσουν.
Ρίχνουμε τέλος 1/2 κ.σ ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι -που να χωράει τα ζυμαρικά- ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο με την πιπερίτσα.
Προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό και ρίχνουμε τα σπαγγέτι.
Ανακατεύουμε στη φωτιά να τυλιχτούν με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις αχιβάδες, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.