Υλικά
1 μικρό προς μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε πολύ μικρά μπουκετάκια, με ψιλοκομμένο τον κορμό του
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (περίπου 40 γρ.)
4 αβγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί
1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ή 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό ζεματάμε για 5' το κουνουπίδι. Το στραγγίζουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Στο τέλος ρίχνουμε και το κουνουπίδι και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Ρίχνουμε στο μίγμα τα λαχανικά, τα μυρωδικά και το τυρί (κρατάμε λίγο για την επιφάνεια) και το μεταφέρουμε σε φόρμα για σουφλέ (ψηλή και στενή) ή στη φόρμα του κέικ (μακρόστενη ή στρογγυλή).
Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε, μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, για 30' περίπου.
Tip
Σερβίρεται μόνο του σαν πρώτο πιάτο, αλλά και σαν συνοδευτικό σε πουλερικά ή ψάρι. Τρώγεται μόνο ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο!