Υλικά
1 κιλό πατάτες σε λεπτές, σχεδόν διαφανείς ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
50 cl κρέμα γάλακτος
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε μικρά κυβάκια
λίγη τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί, κόβουμε στη μέση το σκόρδο και αλείφουμε τον πάτο. Αν μας αρέσει η ελαφρώς σκορδάτη γεύση (που του πάει πολύ), ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μοιράζουμε στη βάση του ταψιού.
Βάζουμε τις πατάτες σε στρώσεις και ανάμεσά τους κάθε φορά αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε παντού το βούτυρο. Τελειώνουμε με μια στρώση πατάτας.
Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα τυριά και τη μοιράζουμε στην επιφάνεια. Σκορπάμε παντού κυβάκια βούτυρου, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 1 ώρα το σουφλέ σκεπασμένο και ύστερα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουμε μια ωραία χρυσή κρούστα.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο ζαμπόν ή κιμά από μακαρόνια που μας περίσσεψε.