Υλικά
1 κιλό σπάλα χοιρινή κομμένη σε μεγάλες μπουκιές
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
500 γρ. ζοχούς ή οποιαδήποτε άγρια χόρτα ή βλίτα το καλοκαίρι
1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες στο χέρι, χωρίς τη φλούδα, ή 1 συσκευασία κονκασέ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές το κρέας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σβήνουμε με την ντομάτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι.
Είκοσι λεπτά μετά, προσθέτουμε τα χόρτα. Μόλις χάσουν τον όγκο τους, τα πιέζουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα ανάμεσα στο κρέας.
Τα αλατίζουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χοιρινό. Στο τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό.
Χτυπάμε στο μούλτι τα αβγά (πρώτα το ασπράδι και μετά τους κρόκους) και στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι.
Ρίχνουμε στο αβγό λίγο λίγο το ζουμί της κατσαρόλας και ύστερα μεταφέρουμε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα, αφού σβήσουμε τη φωτιά.
Κουνάμε με τα χέρια μας να πάει παντού το αβγολέμονο και απομακρύνουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Το σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.
Tip
Μπορούμε να βάλουμε μείγμα από διάφορα χόρτα ή σπανάκι, αλλά και να προσθέσουμε φρέσκα μυρωδικά, όπως μυρώνια και καυκαλήθρες.