Υλικά
1 μέτριο χταπόδι ολόκληρο
1 ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί
1 φλιτζ. του καφέ ξίδι
4 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
4 πιπεριές κέρατο ολόκληρες
4 ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα ή 1 συσκευασία κονκασέ
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο να βγάλει όλα τα υγρά του.
Μόλις τα απορροφήσει, το σβήνουμε πρώτα με το ξίδι και μετά με το κρασί. Το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Αν το χταπόδι είναι πολύ μεγάλο, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νεράκι. Και φυσικά το αλατίζουμε.
Αφού μαλακώσει και απορροφήσει το ζουμάκι του, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το χταπόδι μαζί με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Προσθέτουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (για πιο πολύ άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 σκελίδες σκόρδο και ρίγανη στο τέλος).
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες και να μείνει με το λαδάκι του.
Tip
Ευρέως κυκλοφορεί η άποψη ότι το χταπόδι δεν χρειάζεται αλάτι, γιατί βγάζει από μόνο του. Aυτό δεν ισχύει: Αλατίστε το, έστω με φειδώ, αν δεν θέλετε να σερβίρετε κάτι άνοστο.