Υλικά
1 δόση από τη βασική συνταγή για φύλλο (4 φύλλα)
500 γρ. λευκά μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
¾ φλιτζ. καρυδόψυχα μέτρια σπασμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή λευκό κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρύδια, το θυμάρι και το σκόρδο και συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κονιάκ ή το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατίζουμε και αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν για 5'-6'.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μεταλλικό καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε πατσαβουριαστά και καλά λαδωμένα δύο φύλλα, βάζουμε από πάνω τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, επίσης λαδωμένα.
Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Tip
Από έτοιμο φύλλο, προτιμήστε κρούστας ή ένα χωριάτικο, λαδωμένο γενναιόδωρα, για να βγει τραγανό. Αν αφαιρέσετε το τυρί, έχετε μια ωραιότατη νηστίσιμη και πιο ελαφριά πίτα.