Υλικά
1 χοιρινό μπούτι με ή χωρίς την πέτσα
3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
5 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
3 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το μπούτι και χαράζουμε μπακλαβαδωτά την πέτσα του με κοφτερό μαχαίρι, σε περίπτωση που την κρατήσουμε.
Του κάνουμε ένα καλό ομοιόμορφο μασάζ με αλάτι σε κάθε του πλευρά, πιέζοντας και επιμένοντας μέχρι σχεδόν να λιώσει το αλάτι.
Απλώνουμε 4-5 φύλλα λαδόκολλας σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο, τοποθετούμε πάνω το μπούτι και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα από όλες τις πλευρές.
Κόβουμε τα σκόρδα, όπως είναι με τη φλούδα τους, εγκάρσια στη μέση και τα μοιράζουμε μαζί με το δεντρολίβανο και το μίγμα μπαχαρικών στο κάτω και στο επάνω μέρος του κρέατος, με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπά στο κρέας.
Τυλίγουμε σφιχτά το πακέτο και το ξανατυλίγουμε πιέζοντας όσο μπορούμε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε ταψί που να το χωράει ίσα ίσα και το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C, υπολογίζοντας 1½ με 2 ώρες για κάθε κιλό κρέατος και 1 ώρα επιπλέον για να γίνει λουκούμι.
Αν ψηθεί σωστά, ροδοκοκκινίζει ακόμα και κάτω από το χαρτί. Αν δεν σας βγει, ανοίξτε το πακέτο και ψήστε το για άλλη ½ ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Tip
Γίνεται και με πλευρό ή χεράκι χοιρινού, και με κατσίκι ή αρνάκι, αλλά και με ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή κόκορα.