Υλικά
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσινο, πολύ ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη βάση
5 σταρένια παξιμάδια ολικής
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος μαλακό
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
Για την κρέμα
400 γρ. μαλακή φέτα χοντροτριμμένη
250 γρ. μυζήθρα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
5 αυγά
πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Τρίβουμε στο μούλτι τα παξιμάδια (τα σπάμε πρώτα σε μικρότερα κομμάτια), μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το μεταφέρουμε σε μια φόρμα με διάμετρο 23 εκ., που προηγουμένως έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος (βρεγμένο και τσαλακωμένο, για καλύτερη εφαρμογή), και το ισιώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια μας ή με τη βάση ενός ποτηριού.
Ψήνουμε τη βάση για 15' και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι με τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
Στο μίξερ χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της κρέμας και μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Μεταφέρουμε την κρέμα στη βάση και ψήνουμε για 45' στους 170°C.
Ξεφορμάρουμε ύστερα από 20'.
Tip
Μπορούμε να "παίξουμε" με όλα τα λευκά ή κρεμώδη τυριά που μας αρέσουν: κότατζ, κατίκι, ανθότυρο, τυρί κρέμα.