Υλικά
1 κιλό καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 πορτοκάλι καθαρισμένο, σε φετάκια
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
4-5 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη σος
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.γλ. κύμινο
1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να εξατμιστούν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα καρότα να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι από τις ίνες, τις μεμβράνες και το λευκό μέρος και κόβουμε κάθε φετάκι στη μέση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα με το πορτοκάλι.
Σε άλλο μπολάκι χτυπάμε καλά τα υλικά για τη σος.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Tip
Μπορεί να γίνει και με ωμό, τριμμένο καρότο και πορτοκάλι. Βγαίνει το ίδιο εξαίσια.