Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση ή στα τρία
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε μακρόστενες χοντρές λωρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε μακρόστενες χοντρές λωρίδες
3-4 πιπεριές κέρατο ολόκληρες
3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ.σ. ζάχαρη
60 γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φασολάκια και τις πιπεριές, ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Μεταφέρουμε τα υλικά μας σε μια πήλινη γάστρα, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, το μείγμα μπαχαρικών, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C. Μόλις μαλακώσουν τα φασολάκια, προσθέτουμε και τη φέτα και αφήνουμε το φαγητό για άλλα 10' στον φούρνο.
Το μυστικό είναι στο τέλος να το ψήσουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά, να μείνει με το λάδι και να πιάσει μια λεπτή κρατσανιστή κρούστα.
Τρώγεται ωραιότατα και κρύο.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθάκια και μελιτζάνες, αλλά και κοτόπουλο φιλέτο σε μεγάλες μπουκιές ή ένα κοτόπουλο σε μερίδες.