X

Μπακλαβάς με Ντομάτα και Αμύγδαλα

Ένας μαγικός, πρωτότυπος, διαφορετικός, αλμυρός μπακλαβάς, που αρκεί να τον κάνεις μία φορά για να τον ερωτευτείς για πάντα. Φαγητό με γεύση από καλοκαιρινή Ελλάδα και ταυτόχρονα γλυκοφάγωτο και εξωτικό.

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας

5 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κοφτά κ.γλ. κανέλα

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

8 ντομάτες πολύ ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

60 γρ. λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα

250 γρ. φέτα θρυμματισμένη

150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την κανέλα, το αλάτι και 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά, για 6' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τον άνηθο, τις ντομάτες, άλλη 1 κ.σ. ζάχαρη και τον πελτέ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10' ή μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά της ντομάτας.

Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τα χοντροσπάμε στο μούλτι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (20 x 30 εκ.) και στρώνουμε στον πάτο πατσαβουριαστά 4 φύλλα, φροντίζοντας να βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.

Απλώνουμε μια στρώση γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα. Κρατάμε 4 φύλλα για την επιφάνεια και μοιράζουμε τα υπόλοιπα σε στρώσεις με τη γέμιση. Τελειώνουμε με τα 4 φύλλα, επίσης βουτυρωμένα.

Χαράζουμε μπακλαβαδωτά με μυτερό μαχαίρι, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

Ψήνουμε για 35' περίπου ή μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.

Tip

Μπορούμε να βάλουμε καρύδια ή φουντούκια αντί για αμύγδαλα, αλλά και μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό αντί για άνηθο.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.