Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
4 κρίθινα παξιμάδια
λίγο ξίδι με νερό για τα παξιμάδια
500 γρ. βλίτα
200 γρ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αυγά
2-3 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Για τα βλίτα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμενο νερό που βράζει ζεματάμε τα βλίτα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά με λίγο επιπλέον αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Βρέχουμε ελαφρά τους ντάκους με λίγο ξίδι και λίγο νερό.
Βάζουμε σε πιατέλα τα παξιμάδια και απλώνουμε πάνω τους τα βλίτα, την ντομάτα, το τυρί και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε τον κάθε ντάκο με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε τα αυγά, προσέχοντας να μη σφίξουν, και τα μοιράζουμε πάνω σε κάθε ντάκο (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορούμε να κάνουμε τα αβγά ποσέ).
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη. Την ντομάτα που θα περισσέψει τη σερβίρουμε πλάι στον ντάκο και φυσικά δεν θα πάει χαμένη!
Tip
Αξιοποιούμε βραστά βλίτα που μας έχουν περισσέψει, ενώ μπορούμε να σερβίρουμε τους ντάκους και με ψιλοκομμένες ελιές θρούμπες ολόγυρα, χωρίς κουκούτσι.