Υλικά
1 προζυμένιο καρβελάκι 500 γρ.
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε κομμάτια
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μαζί με το πράσινο μέρος
1 φλιτζ. ελιές μαύρες ή θρούμπες
1 αβοκάντο σε φετάκια
1 αγγούρι σε κυβάκια
4 σφιχτά αυγά κομμένα στη μέση
150 γρ. φέτα σπασμένη
λίγη κάππαρη
1 κ.γλ. ρίγανη
μερικά κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
1 κ.σ. ξίδι
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε ένα μικρό στρογγυλό καπάκι από την επάνω πλευρά του ψωμιού και το αδειάζουμε από την ψίχα του.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά την ψίχα και το καπάκι κομμένο σε κυβάκια, μαζί με λίγο αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να ξεροψηθούν (αν θέλουμε, σοτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο). Κρατάμε τα κρουτόν για το σερβίρισμα.
Μέσα στο καρβελάκι βάζουμε τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τις πιπεριές, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τις ελιές, το αβοκάντο, το αγγούρι, την κάππαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το ξίδι, το ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά. Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε τα αυγά (για να μη διαλυθούν), τα αλατοπιπερώνουμε, ενώ προσθέτουμε και τη φέτα μαζί με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ρίγανη.
Την τελευταία στιγμή, στο σερβίρισμα, προσθέτουμε και τα κρουτόν (για να μη μαλακώσουν) ή τα σερβίρουμε πλάι στο καρβελάκι.
Τip
Μπορούμε να προσθέσουμε καππαρόφυλλα ή κρίταμο τουρσί, αλλά και βραστό κοτόπουλο, για ακόμα πιο χορταστική σαλάτα, ή ζαμπόν και κυβάκια από το κίτρινο τυρί που μας αρέσει.