Υλικά
4 φλάσκες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
8 μέτρια κολοκυθάκια
350 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
250 ml κρέμα γάλακτος
4 αυγά
4 κουτ. σούπας αλεύρι για κάθε χρήση
10 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό και ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες, βάλτε τις φέτες σε ένα ταψί, αλείψτε τις με ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά.Βγάλτε τα λαχανικά από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Βάλτε σε ένα μπολ το τριμμένο κεφαλοτύρι, το γιαούρτι, τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και μετά ενώστε το μείγμα με τη μαρέγκα.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάλτε εναλλάξ στρώσεις από μελιτζάνες και κολοκυθάκια και από το μείγμα με το γιαούρτι και τη γραβιέρα.
Πασπαλίστε την επιφάνεια με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήστε το ογκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Tip
Ψήστε με τον ίδιο τρόπο μελιτζάνες και πατάτες για να κάνετε μουσακά. Έτσι, οι μελιτζάνες δεν απορροφούν λάδι και οι πατάτες δεν λιώνουν στο ψήσιμο.