X

Χοιρινό με Κάστανα και Κυδώνια στην Κατσαρόλα

Ιδανικό όταν έχουμε καλεσμένους, αφού μαγειρεύεται από την προηγούμενη μέρα, με το επιπλέον αβαντάζ της κατσαρόλας, που σημαίνει ότι το φαγητό γίνεται πιο γρήγορα και έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο σωστό ψήσιμο".

Υλικά

Υλικά για 6-8 άτομα

1½ κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι, σε μεγάλες μπουκιές

3-4 μέτρια κυδώνια κομμένα στα 4 ή στα 6

500 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψητά

1 λεμόνι

4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ξύλο κανέλας

½ κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο

γαρίφαλο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού

1 ποτήρι του κρασιού σαμιώτικο κρασί

1 μέτρια ντομάτα ή το ⅓ από μια συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με νερό, 1 στυμμένο λεμόνι και τις λεμονόκουπες, για να μη μαυρίσουν.

Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας μαζί με το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το γαρίφαλο.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλο 1' περίπου, μέχρι να μαραθεί.

Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί, ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί συνολικά γύρω στη 1 ώρα και ¾.

Όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε καλά τα κυδώνια με τη ζάχαρη από όλες τις πλευρές.

Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αλλά θέλει περίπου άλλη ½ ώρα για να μαγειρευτεί εντελώς, βάζουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και τα κάστανα.

Μόλις το κρέας γίνει λουκούμι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tip

Την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε με μοσχαράκι ή αρνάκι ή ακόμα και με κοτόπουλο ή κόκορα.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Μπριζόλες Φούρνου µε Λαχανικά και Πατάτες

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες μπριζόλες φούρνου µε λαχανικά και πατάτες.

Χοιρινό µε Άγρια Χόρτα

Πώς θα φτιάξεις χοιρινό με άγρια χόρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.