Υλικά
Υλικά για 8 άτομα
1½ κιλό χοιρινή σπάλα σε μερίδες
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2-3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 ξύλο κανέλας
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 φλιτζ. μοσχάτο κρασί Σάμου
16 σύκα ξερά
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό μαζί με τους γλυκάνισους και την κανέλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα φέρνουμε δυο βόλτες και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το πορτοκάλι και αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσει (ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι στη διάρκεια του μαγειρέματος).
Το τελευταίο μισάωρο περίπου προσθέτουμε τα σύκα.
Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
Tip
Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ολόκληρα λευκά αμύγδαλα καβουρδισμένα.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr