Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια
500 γρ. κριθαράκι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
100 ml λευκό κρασί
2 ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα καλαμαράκια και ψιλοκόψτε τα πλοκάμια τους. Αν είναι μεγάλα, κόψτε το σώμα τους σε ροδέλες.
Σοτάρετέ τα σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σβήστε με το κρασί, αφήστε για 2'-3' σε δυνατή φωτιά και μετά ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές νερό, τον βασιλικό και τον μαϊντανό.
Αλατίστε, προσθέστε μισό λίτρο νερό και μαγειρέψτε τα καλαμαράκια για 30'.
Προσθέστε άλλα 750 ml νερό και μόλις πάρει βράση το φαγητό ρίξτε το κριθαράκι.
Ανακατέψτε, αδειάστε το σε ένα πυρίμαχο σκεύος και συνεχίστε το μαγείρεμα στον φούρνο για 20' ακόμα στους 180°C.
Σερβίρετε στα πιάτα, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τip
Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με σουπιές, γαρίδες ή φρέσκα μύδια (τα μύδια θα τα ρίξετε στην κατσαρόλα τα τελευταία 5').