Υλικά
Υλικά για 5-6 άτομα
3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μεγάλες μπουκιές
1 πράσο σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
100 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 καρότο σε ροδέλες
1 κ.γλ. κύμινο
1 ξύλο κανέλας
τριμμένο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
για το σερβίρισμα, προαιρετικά, λίγο μπέικον ψιλοκομμένο και ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Αλατίζουμε. Όσο περισσότερο σοτάρουμε τα λαχανικά με το αλάτι τους τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σούπα μας.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, όσο να καλύπτει τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και το καρότο.
Με το ραβδομπλέντερ ή λίγη λίγη στο μούλτι, πολτοποιούμε τη σούπα, αφού προσθέσουμε και τον μαϊντανό. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω ζεστό νερό, αν δούμε ότι η σούπα μοιάζει με πουρέ.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε το μπέικον και σερβίρουμε.
Tip
Ορισμένοι προσθέτουν γάλα για να πυκνώσουν την υφή μιας βελουτέ,το γάλα όμως δεν προσθέτει υφή, ενώ κοντράρεται με τη γεύση πολλών λαχανικών. Αντίθετα, μια κουταλιά βούτυρο αγελάδος στο τέλος προσθέτει άρωμα και γεύση.