X

Το Ογκρατέν του Κουνουπιδιού

Ένα από τα νοστιμότερα ογκρατέν του χειμώνα, που τρώγεται και σαν κυρίως, ενώ συνοδεύει ιδανικά και ένα πιάτο με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι σε μέτρια προς μικρά μπουκετάκια

200 γρ. μπέικον σε μικρά καρέ

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

40 γρ. βούτυρο αγελάδος

4 αυγά

200 γρ. κρέμα γάλακτος

μοσχοκάρυδο τριμμένο, στη μύτη του κουταλιού

1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα

150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα, έμενταλ ή κασέρι)

αλάτι

Εκτέλεση

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το κουνουπίδι. Βάζουμε και το κοτσάνι κομμένο σε καρεδάκια και φροντίζουμε να μη μας παραβράσει. Δεν θέλουμε να διαλύεται και να λιώνει. Το στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να τραγανίσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και το φέρνουμε δυο βόλτες, να πάρει τα αρώματα του μπέικον και του βουτύρου.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τον μαϊντανό, τα αβγά, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε το κουνουπίδι με το μπέικον και από πάνω απλώνουμε την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνουμε για 25' περίπου.

Προσοχή! Όλο το μυστικό της νοστιμιάς είναι στην κρούστα! Δεν την αφήνουμε να μας παραψηθεί. Το ογκρατέν είναι έτοιμο την ώρα που έχουν λιώσει τα τυριά και έχει πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.

Tip

Μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον και την πάπρικα και να προσθέσουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι ή να φτιάξουμε την ίδια συνταγή με μπρόκολο ή κίτρινη κολοκύθα.


Δείτε περισσότερες συνταγές στο pirouni.gr

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.