Υλικά
800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
2 μεγάλες πατάτες
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ.βούτυρο αγελάδος
¾ του λίτρου ζεστό γάλα
1 αυγό
1 φλιτζ. τριμμένα κίτρινα τυριά και λίγο παραπάνω για την κρούστα
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μαζί με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατίζουμε και τα φέρνουμε δυο βόλτες. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ταψάκι.
Σε δυνατή φωτιά, περνάμε το ψάρι από το τηγάνι και από τις δύο πλευρές.
Αλατίζουμε και το μεταφέρουμε κι αυτό στο ταψάκι. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Για την μπεσαμέλ, σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό με τα τυριά και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με πιρούνι με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν.
Απλώνουμε και την μπεσαμέλ στο ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Tip
Προσθέτουμε βρασμένα όσα λαχανικά μας αρέσουν: κολοκυθάκι, καρότο, αρακά ή φινόκιο ωμό ψιλοκομμένο.