Υλικά
1 κιλό βλίτα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
5 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το φύλλο
½ κιλό φέτα θρυμματισμένη
αλάτι, πιπέρι
4 φύλλα σπιτικό χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα βλίτα. Μόλις μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα βλίτα και την ντομάτα, που την έχουμε στραγγίξει από τα ζουμιά της. Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι τους.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά τα χόρτα με τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αυγά, τη φέτα και το πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα, αφού τα περάσουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης τα λαδώνουμε καλά.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο.
Tip
Της ταιριάζουν μια πρόβεια μαλακιά βουτυράτη φέτα ή ο τελεμές. Αν βάλετε έτοιμο φύλλο, προτιμήστε χωριάτικο, που ζυμώνεται με ελαιόλαδο.