X

Κολοκυθοσαλιγκάρια της Νέας Αρτάκης

Κουζίνα μικρασιάτικη, η αρτακινή διαθέτει πάρα πολλές πρωτότυπες συνταγές, που τις έφεραν από τις χαμένες πατρίδες οι γιαγιάδες και μαγειρεύονται ακόμα με το ίδιο πάθος.

Υλικά

4 σπιτικά φύλλα

2 κιλά ψίχα από κόκκινη κολοκύθα

500 γρ. ζάχαρη

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γλ. κανέλα

2 κ.γλ. ξερό δυόσμο

2 κ.σ. πετιμέζι

λίγο αλάτι

ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Τη βάζουμε σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και την κανέλα.

Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Την επομένη στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτήρι την κολοκύθα, πιέζοντας να βγάλει όλα τα υγρά της, και κρατάμε το ζουμάκι της.

Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο στην ψίχα της κολοκύθας και ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τα φύλλα σε διαστάσεις 35x10 εκατοστών. (Αν δεν ανοίξετε σπιτικό φύλλο, πάρτε χοντρό χωριάτικο του εμπορίου, κόψτε το κατά μήκος στη μέση και χρησιμοποιήστε το διπλό.) Καλύπτουμε με γέμιση τη φαρδιά άκρη των φύλλων και τα τυλίγουμε σε ρολό. Τυλίγουμε κάθε ρολό σε σαλιγκάρι.

Λαδώνουμε καλά ένα αλουμινένιο ταψί και τοποθετούμε κοντά τη μία στην άλλη τις σαλιγκαρόπιτες. Γεμίζουμε κατά ½ εκ. τον πάτο του ταψιού με το ζουμί της κολοκύθας.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο την πίτα στους 180°C για 30'. Στα 30' προσθέτουμε πάνω από κάθε πιτάκι 1 κ.γλ. πετιμέζι.

Αν έχει απορροφηθεί το ζουμάκι, προσθέτουμε ακόμα λίγο, ίσα ίσα να σκεπάζει τον πάτο του ταψιού. Ψήνουμε για άλλη ½ ώρα, μέχρι να ροδίσουν οι πίτες και να καραμελώσει το ζουμάκι στον πάτο του ταψιού.

Tip

Μπορείτε να προσθέσετε και 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό τραχανά και ξανθή σταφίδα. Δέστε σε σιρόπι το ζουμάκι από την κολοκύθα που θα περισσέψει και σιροπιάστε ένα απλό κέικ. Όνειρο!

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι