Υλικά
1 πακέτο λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
8 ντοματάκια κλαμπ
4 μεγάλες γαρίδες
12 χτένια ή κυδώνια (όστρακα, φυσικά)
2 καλαμάρια, τα πλοκάμια τους (μικρά ή μεσαία)
4 κ.σ. βούτυρο αχινού
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το βούτυρο αχινού
50 γρ. αυγά αχινού (1 βαζάκι, μόνο τα αυγά, όχι τα υγρά)
2 πακέτα ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κ.σ μαραθόσπορος τριμμένος
2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά για το βούτυρο αχινού σε ένα μίξερ ή με το χέρι σε ένα μπολ με μια σπάτουλα. Φυλάμε 4 κ.σ. για τη συνταγή και φυλάμε την υπόλοιπη ποσότητα στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση.
Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι τα ντοματάκια, τα αλατοπιπερώνουμε, τους περνάμε λίγο λάδι από πάνω και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5 λεπτά (ή μέχρι να ζαρώσει η φλούδα τους). Τα βγάζουμε και τα κρατάμε.
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κρασί να πάρει βράση. Ρίχνουμε τα χτένια / κυδώνια και τα αφήνουμε μέχρι να ανοίξουν καλά τα κελύφη τους (όποια δεν ανοίξουν τα πετάμε). Τα φυλάμε μαζί με το ζωμό.
Ρίχνουμε λάδι σε ένα άλλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. Σβήνουμε με λίγο από τον χυμό από τα χτένια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (το πολύ 10 λεπτά).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Βράζουμε σύμφωνα με τους χρόνους του παρασκευαστή, μέχρι να γίνουν al dente.
Προσθέτουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών, τα χτένια, τις γαρίδες, ζωμό από τα χτένια και τα 4 κ.σ. βούτυρο αχινού. Ρίχνουμε στη συνέχεια τα ντοματάκια και τα λιγκουίνι (που τα παίρνουμε απευθείας από την κατσαρόλα όπου έβραζαν).
Αφήνουμε λίγο ανακατεύοντας συνεχώς, να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σερβίρουμε σε 4 μπολάκια ζυμαρικών, πρώτα τα λιγκουίνι και από πάνω τους τα θαλασσινά και τα ντοματάκια.
Στολίζουμε με μερικά φυλλαράκια μαϊντανού.