Υλικά
Υλικά για 5-6 άτομα
500 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
χλιαρό νερό, όσο πάρει
προαιρετικά, 2 κ.γλ. σπόρους γλυκάνισου
300 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια
1 κ.γλ. ρίγανη
δεντρολίβανο για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας. Όταν διαλυθεί εντελώς, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια πολύ μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που ίσα ίσα κολλάει στα δάχτυλα.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, να "ανέβει".
Μόλις φουσκώσει, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και στη μέση σκορπάμε σε μια ευθεία γραμμή τη φέτα και τη ρίγανη. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί το τυρί καλά στο ζυμάρι.
Λαδώνουμε ένα μεταλλικό ταψάκι (εγώ ιδανικά χρησιμοποιούμεαυτά που δίνουν τα ζαχαροπλαστεία με τα σιροπιαστά γλυκά).
Πασπαλίζουμε τον πάτο με δεντρολίβανο, βάζουμε το ζυμάρι και του δίνουμε το στρογγυλό σχήμα του ταψιού με τα δάχτυλά μας.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να ξαναφουσκώσει.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα να κολλήσει.
Ψήνουμε το τυρόψωμο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.
Tip
Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τη μάρκα και την ποιότητα του αλευριού, αλλά και από τις εποχές, αν κάνει ζέστη ή κρύο. Έχουμε πάντα κατά νου το ζυμάρι να είναι μαλακό, να ζυμώνεται πανεύκολα και ίσα ίσα να κολλάει λίγο στα δάχτυλα.