X

Τυρόψωμο

Ίσως το νοστιμότερο ελληνικό ψωμί. Το μυστικό είναι να το κάνεις λεπτό, για να βγει τραγανό και έντονα τυρένιο. Τρώγεται μετά μανίας, καυτό, όπως βγαίνει από τον φούρνο. Ιδανικό για κολατσιό, για το γραφείο ή το σχολείο.

Υλικά

Υλικά για 5-6 άτομα

500 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

χλιαρό νερό, όσο πάρει

προαιρετικά, 2 κ.γλ. σπόρους γλυκάνισου

300 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια

1 κ.γλ. ρίγανη

δεντρολίβανο για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας. Όταν διαλυθεί εντελώς, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια πολύ μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που ίσα ίσα κολλάει στα δάχτυλα.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, να "ανέβει".

Μόλις φουσκώσει, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο και στη μέση σκορπάμε σε μια ευθεία γραμμή τη φέτα και τη ρίγανη. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί το τυρί καλά στο ζυμάρι.

Λαδώνουμε ένα μεταλλικό ταψάκι (εγώ ιδανικά χρησιμοποιούμεαυτά που δίνουν τα ζαχαροπλαστεία με τα σιροπιαστά γλυκά).

Πασπαλίζουμε τον πάτο με δεντρολίβανο, βάζουμε το ζυμάρι και του δίνουμε το στρογγυλό σχήμα του ταψιού με τα δάχτυλά μας.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να ξαναφουσκώσει.

Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα να κολλήσει.

Ψήνουμε το τυρόψωμο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

Tip

Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τη μάρκα και την ποιότητα του αλευριού, αλλά και από τις εποχές, αν κάνει ζέστη ή κρύο. Έχουμε πάντα κατά νου το ζυμάρι να είναι μαλακό, να ζυμώνεται πανεύκολα και ίσα ίσα να κολλάει λίγο στα δάχτυλα.

Επίσης...

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Η συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ψωµί µε Μαγιά

Η συνταγή για ψωμί με μαγιά.

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Πώς θα φτιάξεις ψωμί με μέλι και μπίρα.

Ψωµί Σπιτικό

Η συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ψωµί Χωριάτικο

Η συνταγή για χωριάτικο ψωμί.

Κιµαδοφέτες

Η συνταγή για κιμαδόφετες.

Λιόψωµο Μάνης

Η συνταγή για λιόψωμο Μάνης.

Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

Η συνταγή για λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

Γρήγορο Σταφιδόψωμο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και γρήγορο σταφιδόψωμο.

"Πίτσα" με Ψωμί, Ντομάτα και Μανούρι

Ένας απίστευτος συνδυασμός από ωμή και ψημένη ντομάτα, τηγανητό σκόρδο και μανούρι πάνω σε μια τραγανή βάση από ψημένο μπαγιάτικο ψωμί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Πίτσα στη Στιγμή

Η συνταγή για την πιο γρήγορη πίτσα που έφτιαξες ποτέ.