Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο κίτρινο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. γιαούρτι παραδοσιακό αγελάδος ή πρόβειο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. κανέλα
χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο αλεύρια, το αλάτι, το γιαούρτι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και την κανέλα και σταδιακά ρίχνουμε χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με το χέρι.
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε μετρώντας μέχρι το 100. Θέλουμε να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη, εύπλαστη, που δουλεύεται πανεύκολα και ίσα που κολλάει στο χέρι μας.
Τη μεταφέρουμε στο μπολ, την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Την ξαναζυμώνουμε μετά για 1'-2'.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψάκι. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα λεπτής φραντζόλας ή χοντρού μπαστουνιού και την τοποθετούμε κυκλικά στο ταψί, να κάνει κουλουρίτσα. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ραντίζουμε τη ζύμη με νερό και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοψηθεί η κόρα.
Το ψωμί το ξεφορμάρουμε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, διαφορετικά η κόρα του δεν θα παραμείνει τραγανή.
Tip
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή γλυκάνισο ή παπαρουνόσπορο.