Υλικά
300 γρ. κοφτό μακαρονάκι
2 συσκευασίες ντομάτα κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμά ανάμικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό
4 κ.σ. νιφάδες βρώμης ή 2 χοντρές φέτες μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
1 κ.γλ. ξερό δυόσμο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζ. ηλιέλαιο & αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά για τους κεφτέδες και αφήνουμε το μίγμα για ½ ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε τους κεφτέδες μεγάλους.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, αλευρώνουμε ελαφρά τους κεφτέδες και τους ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά. Δεν θέλουμε να ψηθούν στο εσωτερικό, ίσα ίσα να πάρουν χρώμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βάζουμε τους κεφτέδες σε γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα. Περνάμε από το μούλτι το κονκασέ μαζί με το σκόρδο και ρίχνουμε το μίγμα στη γάστρα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 30' με το καπάκι.
Αφαιρούμε μετά το καπάκι, ρίχνουμε 1 κιλό νερό (περίπου 4 μεγάλες κούπες του γαλλικού καφέ) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει το μακαρονάκι και να απορροφήσει το νερό του.
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με πετσέτα στον πάγκο μας για 10' προτού σερβίρουμε.
Tip
Λίγος φρέσκος βασιλικός στο τελείωμα δίνει υπέροχο άρωμα! Μπορούμε να βάλουμε και χυλοπίτες ή χοντρό κριθαράκι, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει καλύτερα.