Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες σε χοντρές φέτες
1 κιλό κολοκυθάκια σε φέτες
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
λίγο ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα
Για τη σάλτσα
200 γρ. κόκκινες φακές
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα σε μικρά καρεδάκια
2 συσκευασίες κονκασέ περασμένο από το μούλτι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
60 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
950 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
½ ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις φακές: Σε χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές και φέρνουμε δυο βόλτες.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα πολλά ζουμιά τους.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ, σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά το λάδι με το αλεύρι. Ρίχνουμε ζεστό το νερό ή τον ζωμό μαζί με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στρώνουμε σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, συνεχίζουμε με λίγη σάλτσα, πάνω τους απλώνουμε τις πιπεριές και λίγη σάλτσα και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και όση σάλτσα από φακές απέμεινε. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Ψήνουμε για 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αυτός ο μουσακάς είναι ακόμα νοστιμότερος κρύος.
Tip
Στην μπεσαμέλ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό ή το νερό με οποιοδήποτε φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου) και να προσθέσουμε 1 φλιτζ. τριμμένο νηστίσιμο ή βίγκαν τυρί.